2012.03.02.
14:45

Írta: Flasztimill

Få meg på, for faen (2011)

fmpff_plakat_liggende_2.jpg

Újabb norvég gyönyszem a Trolljegeren után !

Turn me on, Goddammit (2011)

Írta: Olaug Nilssen

Rendezte: Jannicke Systad Jacobsen

Sztori: Alma egy nyomasztóan kis városban él, 15 éves és nagyon izgatja már a testiség. Méghozzá olyan szinten, hogy ez kihat tulajdonképpen egész életére, sőt környezetére is, és természetesen ebből vicces helyzetek alakulnak ki. Trailer itt.

A már sokszor, sok helyen ismételt "a skandinávok már megint leiskoláztak mindenkit" című mondattal kell, hogy indítsak! A pár millió dollárból összedobott független film - stílszerűen - mérföldekkel veri az amerikai és német elődöket. Erőlködés mentesen sikerül lekötnie és hangsúlyozom szórakoztatnia a teljes játékidő alatt. Anélkül tud "tini-vígjáték" lenni, hogy belekeveredne az alpári-gagyi-erőltetett-és még nem is vicces ördögi spirálba, amibe ezek a művek általában belekeverednek - tisztelet a kivételnek - , még ha az eredeti szándék nem is ez lett volna.

Visszatérve a filmhez, ami leginkább megragadott, hogy nem valószerűtlen baromság-folyammal akartak elkábítani, hanem jól kitalált karakterekkel, egyszerű, de valószerű történettel leptek meg. Alma szexuálisan túlfűtött fantáziavilága esetenként vegyül a valósággal és ( ilyenkor jönnek a legütősebb poénok pl.: a munka közbeni unaloműzés nekem nagyon tetszett ) ez zavart okoz egyrészt a társasági életében, illetve anyjával való kapcsolatában. Legfőbb lelki támasza a kedves pajkos, férfi hang a szextelefon-vonal túlsó végén. Plátói szerelme Artur, aki fantáziái főszereplője és egyben az, aki miatt nevetség tárgyává válik. Még legjobb barátai is ellene fordulnak. A mellék karakterek, mondhatni sablonosak (szájfény függő idegesítő picsa; depis, nihilista legjobb barátnő, tehetetlen anya), de csak mondhatni, mert ezek legalább élőnek hatnak, nem pedig Sims figuráknak, mint az összes hasonlóban, ahol csak azért vannak odarakva, hogy az egy-két, vagy mit tudom én hány főszereplő ne üres terekben mozogjon.

turn_me_on_god_dammit_2-web.jpg
A film Olaug Nilssen, norvég írónő novellája alapján, az ő közreműködésével [forgatókönyv] készült, így valószínűleg neki is köszönhető a film remek atmoszférája, amit természetesen beleng a skandináv keserédes bágyadtság. A kamerákat kezelő Marianne Bakke remek munkát végzett, a filléres költségvetés ellenére rohadt jól néz ki az egész. Nem meglepő, ezek után, hogy Jannicke Systad Jacobsen, a rendező is a női nem képviselője. Nem tudom mennyire szándékos, de mintha a férfi karakterek direkt töketlenre lettek volna megcsinálva, ez persze nem baj, csak fura, hogy mindenki félkegyelmű akinek Y kromoszómája van. Ha szembe akarnám köpni őket, olyat is mondhatnék, a hangyák a gatyában lány verziója, de inkább ezt csak mellékesen jegyzem meg! Persze a vége mi is lehetne, ha nem happyend, és még az utolsó pillanatra is sikerült egy jó kis poént odaszúrni. Aki szereti a változatosságot és nem riad meg attól, hogy nem a "szokásos" tengerentúli feelinget kapja, annak csak ajánlani tudom!
7/10

5 komment

Címkék: skandináv rövid vígjáték független Turn me on Goddamit!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr453977240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2013.01.25. 18:59:10

Ha tetszett akkor javaslom a Show Me Love (imdb.com/title/tt0150662/) is, az is ugyancsak jó, semmi amcsi pátoszosság nincs benne.

Flasztimill 2013.01.25. 20:01:50

@ChrisDry: Köszi, magyarul Redvás Amal! Klasszik valóban :D

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2013.01.25. 20:13:18

miért nincsenek új posztok? chrisdry.com/category/movies/ nézz körbe, hátha nem láttál még valami skandinávot (amit én igen), dél-kóreait. Lassan film nem ajánlónak kell neveznem a filmkritikáimat többek szerint, hiába, sajnos a dán és a dél-kóreai vonal fog meg igazán a többi tölteléknek jó

Flasztimill 2013.01.26. 12:06:29

@ChrisDry: Utolsó év az egyetemen, vizsgák, szakdoga stb.! Se időm, se energiám :( Talán nyáron már lesznek új posztok, mert filmet azért naponta nézek! :)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2013.01.26. 13:20:34

@Flasztimill vegyél fel Fb-n, amjd tudok adni egy rakat skandináv /dél-kóreai, vagy japán filmet anémét ötletben, torrentben vagy winyón.
süti beállítások módosítása