2012.09.02.
15:44

Írta: Flasztimill

A "Bond Család"

Dr_No1.jpg

Az aktuális James Bondot alakító színész és a többi szereplő csupán a jéghegy csúcsa, rajtuk kívül még számos olyan figura van, akinek hatalmas szerepe volt abban, hogy a Bond filmek létrejöhessenek, és ezeket az embereket egy életre összeköti közös munkájuk gyümölcse, illetve nevük örökre összeforr a 007-es ügynökkel. Íme egy kis Bond történelem (a teljesség igénye nélkül!):                                                                                    

ian fleming.jpg

Ian Flaming (1908-1964)

A figura kitalálója, a Bond könyvek írója; vagyonos angol családba született, de már fiatalon is lázongó természetű volt, ennek majd' egyenes következménye, hogy a haditengerészet hírszerzésén kötött ki, és az itt szerzett élményei segítettek neki hogy megírja a kémtörténeteket. Sean Connery szerepeltetésébe csak azután nyugodott bele, hogy megnézte a Dr. No-t, utána viszont a könybeli Bond is "kapott" skót felmenőket, annyira tetszett neki amit látott.

 

 

broccoli.jpg

Albert R. Broccoli (1909-1996)

Amerikai filmproducer, aki Harry Saltzmannal együtt az elejétől fogva ott bábáskodott a filmek megszületésénél. A 40-es, 50-es években már neves és nagysikerű producer volt. Második felesége betegeskedése idején (1958) fordult figyelme a Bond könyvek felé és meg volt győződve róla, hogy kiváló filmsorozatot lehetne készíteni Őfelsége titkos ügynökének történetéből, és nem is tévedett! Tulajdonképpen élete végéig részt vett a Bond filmek készítésében, sőt még saját utánpótlás csapatot is nevelt és ezt szó szerint mondom - de erre még úgyis visszatérek. A Hollywoodi Hírességek Sétányán is kapott csillagot.

  

saltzman.jpgHarry Saltzman (1915-1994)

Kanadai színházi- és filmproducer, a Bond korszakot megelőzően, főleg mérsékelt sikerű, és szerény bevételeket produkáló munkákkal büszkélkedhetett. 1961-ben olvasta a Goldfinger könyvet és azon nyomban meg is szerezte a megfilmesítés jogait.

És itt ezen a ponton a két ember története össze is ér: Mindketten Angliában tevékenykedtek és minketten nagy érdedklődést mutattak Ian Flaming nagysikerű könyvei iránt. Broccoli csalódva vette tudomásul, hogy valaki elhappolta előle a lehetőséget, de nem hagyta annyiban. Saltzman, többek figyelmeztetése ellenére, 1961-ben 50.000 $-ért megvásárolta az opciós jogokat, viszont nem nagyon akart összeállni a produkció és félő volt, hogy lejár az opciós idő! Ekkor jött a képbe:                                                                                                               

mankwitz.jpgWolf Mankowitz (1924-1998)

Angol színházi- és filmíró, aki színházi munkái során eléggé jól ismerte Saltzmant, viszont dolgozott forgatókönyveken Broccolinak is. Egy este, éppen vacsorázott Broccolival, amikor előkerült a "Bond téma" és szót tett követett, napokon belül ott ültek mind a hárman, (mivel Saltzman nem volt hajlandó lemondani a jogokról, társultak) Broccoli és Saltzman megalakította az Eon Productions céget - mely a mai napig készíti a Bond filmeket - és felkérték Mankowitz-ot, hogy készítse el a forgatókönyvet.

                                                                                                                                             

Broccoli és Saltzman eredetileg a Thunderball-t szerették volna elkészíteni, de ez jogi problémákba ütközött, így a Dr. No előkészületei indultak meg.

Inenntől kezdve mehettek volna simán a dolgok, de a fránya nagy kapkodás közepette Mankowitz megrémült, hogy a film egy katasztrófa lesz, így levetette nevét a stáblistáról és távozott.

richard-maibaum.jpgRichard Maibaum (1909-1991)

Maibaum ekkor nekilátott átírni a forgatókönyvet és így lett társszerzőből hirtelen felelős forgatókönyvíró, majd egészen 1989-ig néhány film kivételével az összes Bond film forgatókönyvéhez volt köze.

Szerencsére, amikor '61-ben felkérték Guy Hamiltont (más postban lesz majd szó róla), hogy rendezze meg a filmet elutasította az ajánlatot, majd egy kis keresgélés után leszerződtették Terence Youngot, aki már korábban dolgozott Broccoli egy másik produkciós cégének.                                                                                          

 

terence_young2.jpgTerence Young (1915-1994)

Amikor azt mondom szerencsére, akkor azt úgy is kell érteni! Young Sanghai-ban született Angol család sarjaként, a II. világháborút is megjárta. Miután Flaming, Broccoli és Saltzman nagy nehezen megszülte - egyébként a végső döntésben Dana, Broccoli harmadik felesége játszott fontos szerepet, mert nagyon bejött neki Connery - hogy Sean Connery legyen a főszereplő, Young alaposan kezelésbe vette a színészt és sokat jártak együtt kaszinózni, meg italozni. Young mindig jólöltözött és sármos volt, és nem mellékesen nőcsábász, mindent átadott Connerynek, amiről úgy képzelte James Bond-os. Lois Maxwell (több, mint 20 éven át ő játszotta Ms. Moneypenneyt) így nyilatkozott anno: "Terence a szárnyai alá vette Seant, elvitte vacsorázni, megmutatta neki, hogy járjon, hogyan öltözködjön, még azt is hogy hogyan egyen. Néhányan a stábból meg is jegyezték, hogy Sean egyszerűen lemásolta Terence-t, de mindketten tudták, hogy jó úton járnak." Robert Cotton pedig egyszer azt írta: "Terence Young MAGA James Bond." Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy mekkora hálával tartozunk Guy Hamiltonnak, amiért nem vállalta a rendezést, mert élek a gyanúperrel, hogy az első filmet aligha követte volna második... Kis adalék ahhoz, hogy Young mennyire tökös gyerek volt: Az oroszországból szeretettel forgatása során Young és egy operatőr helikopterestűl belezuhant a tengerbe és csak a stábtagok lélekjelenlétén múlt, hogy nem fulladtak meg, a mentőakció után fél órával, már a kamera mögött állt és rendezett tovább.                                                                                                                                                                    

ken adam.jpgKen Adam (1921-)

Oscar díjas látványtervező v. díszlettervező, aki a "Bond atmoszférát" megteremtette, a hatalmas díszletekkel, és a főgonoszok búvóhelyeit megálmodta. A bácsi egyébként az Oscar díjait a Dr. Strangeloveért és a Barry Lyndonért kapta, amiket ugye Stanley Kubrick rendezett. Egészen '79-ig dolgozott a Bond filmeken.  

 

binder.jpgMaurice Binder (1925-1991)

"Főcím tervező", talán így lehetne mondani, az ő érdeme a "Gun barrel Sequence", amikor egy pisztolycsövön át látjuk Bondot, általában a film elején, és ő álmodta meg a főcímeket is '89-ig bezárólag 14 Bond filmhez (kivétel a From Russia... és a Goldfinger).                                                                                                                 

brownjohnthumb.jpgRobert Brownjohn (1925-1970)

Főcím tervező a From Russia... és a Goldfinger filmeknél. Bár "csak" két filmhez volt köze (összeveszett Saltzmannal), mégis nála kezdődött meg a főcímdalok sora, és pont ennek a két filmnek a főcíme tetszik a legjobban, így muszáj említést tenni róla.                                                                                                                  

 

monty_norman1_lrg.jpgMonty Norman (1928-)

Róla elég ennyi:

                                                                       

 

John-barry-2006.jpg

John Barry (1933-2011)

Egészen a mai napig megy a vita a két tábor (Norman-Barry), hogy ki is szerezte "A James Bond zenét". A döntést az nehezíti, hogy Norman írta ugyan, de Barry hangszerelte így mindkét félnek van némi igaza, de a bíróság már több alkalommal Montynak ítélte a szerzőség jogát. John Barry viszont 11 Bond film zenéjét szerezte, így kihagyhatatlan a felsorolásból.                                                                                        

1974--ben az Aranypisztolyos férfi után Saltzman eladta az Eon-beli részesedését és több Bond filmben nem is működött közre. Broccoli nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy családi tulajdonban/ irányítás alatt follyanak a dolgok, ezért lányát és nevelt fiát is, már egészen fiatalon bevonta a filmkészítési procedúrákba, és Saltzman távozása után mindketten már felelős beosztásban folytathatták tevékenykedésüket.                                                 

barbara.jpgBarbara Broccoli (1960-)

Apja, 17 éves korától tanítgatta a filmipar csínjára-bínjára, és a '77-es Kém aki szeretett engemben már, mint marketinges dolgozott. Később apjával együtt végezték a produceri teendőket, majd '95-től (Goldeneye) a mai napig ő a producer.  

                                                            

michael g.jpgMichael G. Wilson (1942)

Broccoli harmadik feleségének korábbi házasságából született, Barbara féltestvére. Őt is már egészen fiatalon bevonta a munkába: '72-ben csatlakozott az Eon-hoz, '79-től már executive-producer, '81-től '89-ig öt alkalommal Maibaummal együtt dolgozott a forgatókönyveken, és apjuk halála óta Barbarával közösen készítik a filmeket                                                         

Akit bővebben érdekel a téma annak ajánlom az Inside Dr. No c. dokumentumfilmet + az internetet

                                           

Szólj hozzá!

Címkék: james bond 007

A bejegyzés trackback címe:

https://filmcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr704745921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása