2012.03.05.
20:36

Írta: Flasztimill

Halloween Francishe (3.) + Összegzés

HAL2.JPG

A Resurrection kedvezőtlen fogadtatása után, a Dimensionnál is érezhették, hogy innen nincs tovább, de nem is igazán akarták annyiban sem hagyni, így gondoltak egy merészet és leporolták az 1978-as filmet és nekiálltak agyalni, hogy mit is lehetne kezdeni ezzel az egésszel. Mint tudjuk a válasz az újrakezdés volt. Bob Weinstein 2006-ban megkereste Rob Zombie-t, hogy beszállna-e egy esetleges Halloween film elkészítésébe. Természetesen kapva kapott az alkalmon, és bevállalt szinte minden fontosabb feladatot: író, rendező, producer, zenei producer. Mielőtt azonban sajtótájékoztatóra került volna a sor, Zombie elment Carpenterhez, akinek nagy rajongója, hogy áldását kérje. Úgy tartja a fáma, hogy Carpenter azt mondtda: "Csináld úgy, ahogy te szeretnéd". Jött 2006. június 4.-e és a Dimension Films bejelentette, hogy nekiláttak újra a Halloweennak az elejétől. Majd augusztus 31.-én be is mutatták a mozikban. Mondanom sem kell, amint mozikba került, a vaskalapos rajongók azonnal mozgósították magukat és nekiláttak ócsárolni a filmet és vele együtt Rob Zombie-t, de erről majd később, most kezdjük a lényeggel, magával a filmmel !

HR.JPG

Halloween (2007)

Irta: Rob Zombie

Rendezte: Rob Zombie

Sztori: A tízéves Michael Myersben egy nap elpattan valami és gyilkolni kezd. Dr. Loomis veszi gondjaiba és próbál segíteni neki, de a kezelés nem a tervezett módon alakul, egyre inkább elveszíti kapcsolatát a külvilággal. Majd halloween napján kiszabadul az intézetből és ott folytatja, ahol abbahagyta.

29 évet kellett várni, arra, hogy végre valaki foglalkozzon a háttértörténettel is, és megtudjuk, mi vezetett oda, hogy egy kissrác, minden idők egyik legelborultabb sorozatgyilkosává váljon. Ha másért nem is, de legalább ezért igazán fontos és kiemelkedő darabja a szériának, ez a film.

A szereplők természetesen, mind újak, Dr. Loomist Malcolm McDowell ( Mechanikus Narancs ) játsza, feltűnik Danny Trejo is egy kisebb szerepben. A tízéves Michaelt Daeg Faerch alakítja, és méghozzá nagyon meggyőzően. A HorrorNews.net be is válogatta a top 10 gyermekalakítások horrorfilmben listájára. Laurie szerepére Scout Taylor-Compton-t szerződtették.

Igazán erősre, sikeredett az első ötven perc. Mike nem kezd azonnal embereket gyilkolászni, mondhatnók okosan lett megcsinálva. Nem pszichopataként jött a világra, nem ő a megtestesült gonosz, a benne lévő hajlam és a körülmények szerencsétlen kombinációja teszi őt a Haddonfield-i mészárossá. Kicsiben kezdi, és szépen fokozatosan gyűlik benne az indulat, illetve a vágy, hogy újra és újra átélje a borzongató örömöt, amit a pusztítás, és az élet kioltása okoz számára. A családtagok aktív közreműködésével, és az orruk előtt indul el a kis Michael a sötét oldal felé vezető úton. Dr. Loomis és a fiú kapcsolata nagyon fontos szál és rengeteget ad hozzá mindkét karakterhez, illetve látjuk, hogy a dokinak mekkora szerepe volt abban a folyamatban, aminek a végét már mind ismerjük. A bezártság elöl, saját elméjébe menekül, és ahogy a maszkok egyre fontosabb szerepet kapnak, úgy tűnik el fokozatosan a kisfiú és kerül előtérbe a düh és vérszomj. Kellően nyomasztóra sikeredett, mi több, még némi szimpátiát is kivált az emberből. Mike egy hatalmas állattá fejlődik, de nem erőltetik a halhatatlan vonalat, igaz nem is lőnek rá annyiszor !

A maszk is kapott egy kis külön történetet: a nővére pasija hozza magával, és a padló alá rejtve pihen, míg Mike ki nem tör a zárt osztályról. A jellegzetes ruhát pedig egy Big Joe Grizzly nevezetűtől szerzi be.

Egy óránál kezdődnek meg a '78-as film eseményei. Itt már akadt egy-két pont ami necces, ez betudható egyrészt az eltelt majd 30 évnek, másrészt Zombie hatásának. A tini lányok egy mondatban kétszer fuck-oznak, és egytől-egyig idegesítő picsák. Még Laurie is, akiért elvileg izgulni kéne. Nem kockáról-kockára lett lemásolva az előd, csak a történet vázát vették át. Ez jó is, meg nem is. Ahogy átváltunk a Laurie-s szálra megroggyan, az addig nagyon jól felépített hangulat, és elillan a feszültség. Mike motivációja sem tiszta egészen, hogy most megölni akarja a lányt, vagy csak viszontlátni szeretett kishúgát.

Összejött, amit még a második film kritikájában fogalmaztam meg, fél óra alatt lerendezik azt, amit Carpenter másfél órában mutatott be.

Két dologgal nem spóroltak: a vérrel és a sikítozással. Az elejétől a végéig összesen tizenkilenc embernél kezdődik meg a bomlási folyamat. A sikítozás pedig, néhol már túlzás, Jamie Lee Curtis-t anno "scream queen-ként", aposztrofálták, jelzem, Taylor-Compton jogos trónkövetelő.

A zene a film első felében rock-os, nyers, majd a második felében visszatér az alapokhoz, természetesen a Halloween Theme, mi több a Mr. Sandman is újra felcsendül !

Külön odafigyeltek arra, hogy Michael nem tanulhatott meg soha vezetni.

Az eddigi legerőszakosabb és legbrutálisabb rész, inkább már a gore fele kacsintgat.

Egy nagyon korrektül megcsinált remake, bátran nyúl a történethez és fontos kérdéseket tisztáz. Kár, hogy a film második felére elveszett az a határozottság, amivel nekilátott új alapokra helyezni a történetet. Bizony megremegett a keze és nem tudta, mit is kezdjen ezzel a résszel, így rontott ugyan az összképen, viszont még így is elég erős versenyző a mezőnyben.

Nem sokáig kellett kutatnom a neten ( konkrétan rákerestem a trailer-re és oldalt felbukkant ) gyűlölködő rajongói videó után. Aki nem hiszi el, hogy emberek mennyire szentként tisztelik a '78-as filmet, az nézze meg ezt a videót és csodálkozzon el, hogy valakinek 4x10 percbe mennyi személyeskedést sikerült belecsempésznie és mi mindent sikerült felhoznia a remake ellen. Rengeteg energiát pazaroltak el emberek arra, hogy mind a filmet, mind Zombiet a lehető legkülönbféle formában és módon becsméreljék, és tovább ismételgessék, hogy az eredeti az Omega és az Alfa. Továbbra sem értem.

7/10

IMDb 

ZR.PNG

Halloween II. ( 2009 )

Írta: Rob Zombie

Rendezte: Rob Zombie

Sztori: Egy év telt el és Laurie még mindig szenvedi a történteket. Élete darabokra hullott, és tovább rontja a helyzetet, mikor szembesül azzal, hogy ő bizony Michael Myers kishúga. Mike pedig továbbra sem tűri, hogy bárki közéjük álljon, kíméletlenül elbánik azokkal, akik a család újraegyesítést szerinte akadályozzák, vagy csak rossz helyen vannak rossz időben.

Sajnos Rob itt már véresen komolyan vette Carpenter szavait, és nem finomkodott. Úgy is mondhatnám elvetette a sulykot, és a nézőket verte arcba vele. A Myers univerzumot jó vastagon nyakon öntötte a saját gótos / mindenféle metálos szirupjával. Inkább egy kétórás videokliphez tudnám hasonlítani. Az álom / hallucináció jelenetek fertelmesen giccsesek, és a fehér ló szimbólummal együtt, már megint a misztikum zavarosából lettek előhalászva. Egy roppant sablonos rémálom-szerű csacskaság az egész. A hangulata ugyan nyomasztó, de nem köt le és komoly csalódást okoz az előző film után.

Metál és rock folyik még a nyílt sebekből is.

Michael maszk nélkül(!) vándorol(!), csuklyában(!), és erősen hasonul egy raszta, szakállas csöveshez(!). Hébe-hóba felteszi a maszkot, de a nagy kérdés, hogy minek, semmit nem változtat az egészen. A sikoltozásból nem vettek vissza.

Loomis-ról ne is beszéljünk, egy pökhendi seggfejet csinált belőle.

Teljesen gore-ba fordult az egész. Az elhunytak száma elméletileg 67, valójában 12, de tulajdonképpen 17 körül alakul. Aki nem érti miért, és mi van velem, az nézze meg az első fél órát, az még kifejezetten élvezhető.

Olyan érzésem volt mintha a Batman és Robint nézném, mármint ugyanazt követte el Robert, amit Schumacher anno. 

4,2/10

IMDb 

Összességében:

Halloween(1978) 4,5
Halloween II.(1981) 6,5
Halloween III.(1982) 0
Halloween 4. - The Return of Michael Myers(1988) 7,6
Halloween 5. - The Revenge of Michael Myers(1989) 4
Halloween - The Curse of Michael Myers(1995) 5
Halloween H20 – 20 years later(1998) 6,8
Halloween - Resurrection(2002) 3
Halloween(2007) 7
Halloween II.(2009) 4,2

Nagyon nehezen kedvelhető a sorozat. Ahány író, rendező annyi féle irányba vitték a történetet. Így egyáltalán nem mondható egységesnek a francishe. A régebbi daraboknak, még van némi bája ugyan, de az újak sokszor szórakoztatóbbak. Sok esetben Mike nem is kap szerepet a történetben, csak oda van rakva, hogy legyen, aki néha néha kinyiffant valakit. Vannak, nem is kevesen, akik az erőteljes minőségi és stílusbeli hullámzás ellenére oda vannak érte. Azért az fájó, hogy harminc év alatt csupán öt nézhető filmre futotta.

Az viszont tagadhatatlan tény, hogy Michael a telefonvonalakra ugyanakkora veszélyt jelent mint az élőlényekre.

Jómagam azt mondanám, aki még nem látta a filmeket, az nézze meg a 2. és a 4. filmet, a Curse of Michael Myers-t, a H:20-at, és az első remake-et. Ezek élvezhetőek, és főleg szórakoztatóak, az inkoherens történet miatt, pedig semmiről nem marad le senki. A széria másik fele csak időpazarlás ( szerintem(!) ). 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr624192322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása