2012.03.02.
15:02

Írta: Flasztimill

Halloween Franchise (1.)

H1.JPG

Elvileg a slasher-filmek öreganyja, a maszkos gyilkosok megteremtője, a slasher-hullám elindítója ( mondom elvileg ) az 1978-as Halloween. Erről nem érdemes vitatkozni, teszik ezt elegen, itt most ezektől a film elméleti / történeti kérdésektől eltekintünk és inkább magukkal a filmekkel foglalkozunk! Mindenfelől csak jót hallottam róla, ezért letöltöttem beszereztem a komplett gyűjteményt, azt' nekiláttam. Mivel egy egész szériáról van szó ( 10 film ), ezért egyetlen postba nem akarnám belesűríteni az egészet, így valamennyire tematikusan szétválogatva veszem őket sorba. Először természetesen a legendás első részről lesz szó, plusz a két folytatásról, amikhez még John Carpenternek volt valami köze. Majd következik a 4.,5.,The curse of Michael Myers, H20 és a Resurrection. És külön lesz szó a Rob Zombie-féle remake-ekről. 

Halloween (1978)

Írta: John Carpenter, Debra Hill

Rndezte: John Carpenter

Szori: Halloween estéjén, Michael Myers 15 év után kiszabadul az elmegyógyintézetből, és nekilát ritkítani a tinédzser állományt a nyugodt, mit sem sejtő kisvárosban.

Amilyen ígéretesen hangzik, olyan döbbenetesen unalmas. Ez van! Ha nem egy "legendás" filmről lenne szó, simán túlteszem magamat a csalódottságon, de itt ugye nem ez a helyzet. A film elkezdődik, megyeget, többnyire érdektelen dolgokat látunk / hallunk, nem történik semmi. Ekkor még volt remény, hogy a végére kicsit kapok is valamit a birka türelmemért cserébe, de a végén, hoppon maradtam. Bizonyos körökben, ez egy szent és sérthetetlen fim, amit nem kedvelni egyenlő az eretnekséggel. Nem értem! Ez egy 34 éves film és nem mondanám, hogy kiállta az idők próbáját. Maradandót, legfeljebb az általa ihletet műveken keresztül alkotott. De ennyi nekem nem elég ahhoz, hogy egy film jó legyen, ahhoz, magának a filmnek is nyújtania kéne valamit. Az viszont teljesen biztos, hogy ez nem horror, inkább mondanám thrillernek, vagy suspense-nek!

Ami a legjobban hiányzott, hogy Michaelről megtudjunk valami kézzel foghatót.

A színészek, főleg a tini lányok és a doki nagyon zavaróak! Mellesleg bevillant: a doki neve Dr. Loomis, a Sikolyban pedig Billynek Loomis a családneve. Ölnivaló az összes ! Jamie Lee Curtis nekem örökre a My Girl c. film jóságos mostohája marad, dicsérni őt sem tudnám első filmszerepéért, viszont leszólni sem akarom, mert ő még bőven a tűréshatáron belül mozog. És édesanyja ( Janet Leigh - Psycho ) nyomdokaiba lépve, ő is sikítva vonult be a filmtörténetbe.

Itt Michael még csak bemozgatja a kényszerzubbonytól elgémberedett tagjait, mert - ha jól emlékszem - 7 halottnál nincs több. Azt, hogy miért gyilkol, azt nem tudjuk meg. Vannak utalások arra, hogy nem emberi, meg ő a megtestesült gonosz, de ez igen halovány. Egyszóval, az egész lóg a levegőben. Hat évesen, amikor kinyírja a nővérét, bohóc jelmez van rajta, de az, hogy az ikonikus maszk hogy jön a képbe az sem derül ki. Ahogy az is érdekes, hogy a hat éves kora óta zárt osztályon kezelt ember vajon hogy és főleg hol tanult meg vezetni?

Amit nem lehet megunni ( vagy de ): a kép előterében éppen révedő szereplőt és a háta mögött egyszer csak megjelenő / lassan előtűnő / halottnak hitt, de épp feltápászkodó gyilkost. Ezt, ill. variációit tucatszor megkapjuk a film során.

A zene kedvelhető, megragad az ember fejében, négy nap alatt maga Carpenter pötyögte le. Ez a minimál költségvetés ( 320,000 $ ) egyik hozománya, a másik a maszk, ami eredetileg egy kétdolláros William Shatner / Kirk kapitányos halloween maszk, némi házi barkácsolással átalakítva.

Az első öt perc és a gyilkosság, amit egy maszkon keresztül látunk az nagyon kreatív, és remekül van kitalálva, illetve vágva is. Én ezt tartom a film csúcspontjának.

Valójában - ha minden igaz - Irwin Yablans ( a producer ) volt, aki a az alap ötlettel és a címmel elő ált, de Carpenterre bízta a forgatókönyv megírását és a rendezést. Az eredeti cím, amit kitalált The Babysitter Murders lett vona, majd utána nézett és kiderült, hogy halloween címmel korábban nem készült film, így már adva volt az is mikor játszódik a film. 

A forgatásnak tavasszal láttak neki, így a töklámpások beszerzése nem volt egyszerű, és az őszi levelek mind papírból vannak. 

Mindenképp a csalódás kategóriába kell sorolnom. Persze az én véleményem nem von le abból, hogy ez egy igen sokszor említett és "fontos" film, sok más rendezőre / íróra hatással volt, csak nem értem mire föl a nagy cécó ? Főleg, hogy öt évvel korábban, már megvolt az Ördögűző és rá egy évre jött az Alien.

4,5/10 

IMDb

H2.JPG

Halloween 2. (1981)

Írta: John Carpenter, Debra Hill

Rendezte: Rick Rosenthal

Sztori: Annak az estének a folytatása, amikor az első játszódott. Michael végre belelendül az aprításba, de most már az idősebb korosztály sincs biztonságban. 

Az első rész után ettől már semmit nem vártam, és összességében sikerült baromi nagyot csalódnom, kellemesen ! Már a főcím is komolyodott csöppet, a zongora témát azonban felváltotta annak szintetizátoros újraértelmezése, csak hogy jó irritáló legyen. 

Az öregapó a film elején a Night of the living dead c. Romero film alatt szunyókál !

Most már muszáj kitérnem kicsit bővebben a dokit játszó Donald Pleasence játékára, mert nekem ő jobban megemelte minden egyes megnyilvánulásával a pulzusomat, mint maguk a gyilkosságok. Lényegében egy színészlegendáról van szó, ennek ellenére pocsék, amit itt leművel! A néma filmeket idéző, túljátszott gesztusok bénák, és - bár ez utóbbi a forgatókönyv író Carpenter-Hill páros hibája - a folyamatosan ismételgetett pár tételmondat ( "hatszor lőttem rá", "nem emberi", "maga a gonosz", "tizenöt évig volt a páciensem") még tovább ront a helyzeten.

halloween dokifej2_1.PNG

Hemzsegnek a logikai bakik, ez az első részre ugyan nem volt kifejezetten jellemző, de nem is történik semmi. Ezek az apróságok némi bájt kölcsönöznek a filmnek, és ez máris jobban kedvelhetőbbé teszi. Párat kiemelnék, ami nagyon tetszett: A telefon vonalak rejtélyes módon mindig tönkre mennek, ha Michael az épületben leledzik, azt, hogy hogyan iktatja ki őket, nem látjuk soha, és megint itt a kínzó kérdés: honnan tudhatná egyáltalán, hogy kell csinálni? A másik: már bőven a kórház emeletén támolyog egy ideje, amikor a biztonsági őr elkezd a hátsó bejárat környékén szimatolni és végül egy külső raktárhelyiségben éri utol a vég. Teleportál? Az, hogy hat(!), még egyszer 6(!) másodperc alatt fojtja meg a mentőst, az csak azzal magyarázható, hogy menet közben kitört a nyaka szerencsétlennek, más logikus magyarázat nincs. Végül, Laurie már egy-két perce küszködik, hogy fel tudjon tápászkodni, persze sikertelenül, Michael felbukkanása akkora erőtartalékokat hív elő az agyongyötört csajból, hogy azonnal fölpattan és keresztül szalad a parkolón. Ja és a lényeg, amitől mosolyra húzódott a szám: az egyik jelenetben megszakad a kapcsolat a biztonsági ember és a nővérke walki-talkie-ja között(!). Ezt én a térerő hiány első, kezdetleges példájának fogtam föl.

Végre kiderül, miért megy folyamatosan Laurie után! Volt végre cselekmény, bár üresjárat és fölösleges pillanat akadt még bőven. A maszkról nem derül ki még mindig semmi! Az áldozatok száma immár tíz körüli. És ami a legfontosabb sikerült lekötnie !

Negatívumot, konkrétan nem is tudnék mondani. Korrekt lett, mi az, hogy korrekt, hússzor ráver az elődre, így kellett volna már elsőre! Nagyon bejött! Ha az első filmet sikerült volna 20-30 percre redukálni és ennek a résznek az elejéhez hozzácsapni, akkor ma azt mondhatnám, ez a Halloween tényleg rohadt jó ! De, nem így van. Azt sem értem, hogy lehet, hogy ez a rész majd' két ponttal kevesebbet kapott az IMDb-n mint az első. Biztos művészileg maradt el ez elődtől, ill. nem Carpenter rendezte. Mindegy...

6,5/10

IMDb

H3.JPG

Halloween III. - Season of the Witch (1983)

Írta: Tommy Lee Wallace

Rendezte: Tommy Lee Wallace

A második rész után éppen kezdtem volna megkedvelni a filmeket, de a lelkesedésemet hatszor meglőtték és felgyújtották! Ugyanis ennek a filmnek SEMMI KÖZE A HALLOWEENHOZ !!! Carpenter bácsi kitalálta, hogy hagyjuk a fenébe Michaelt, és minden évben csináljanak egy Halloween: + valami alcím filmet, amikben a közös szál október 31. Gondolom az akkori közönség, mint én, kíváncsiak voltak, hogy alakul a továbbiakban Michael története, megnéztek volna néhány szépen kivitelezett gyilkosságot. Ehelyett, pedig kaptak egy robotos, Zs kategóriás Sci-Fi / horror / okkult baromságot, aminek annyi köze van a korábbi filmekhez, hogy ez is Halloweenkor játszódik, és egy-két pillanatra az első film reklámját láthatjuk egy tv-ben. Nem is lehet csodálkozni azon, hogy ezután hat évre jégre tették az egész sorozatot.

Mivel a szérián belül próbálnék felállítani valamiféle rangsort így, ez most kapásból nulla pontot kap, és nem is foglalkozom tovább vele !

0/10

IMDb

Szólj hozzá!

Címkék: horror halloween franchise Carpenter

A bejegyzés trackback címe:

https://filmcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr174125774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása