2012.03.15.
18:16

Írta: Flasztimill

Sleepaway Camp Trilógia

SC1.png

Sleepaway Camp (1983)

Írta: Robert Hiltzik

Rendezte: Robert Hiltzik

Sztori: A halk szavú Angela és nagyszájú unokatestvére Ricky táborozni mennek. A nyaralás nem zajlik felhőtlenül, ugyanis a lányt állandóan zaklatják a többiek zárkózottsága miatt, de Ricky mindig ott van, hogy megvédje unokahúgát. Apránként hullanak a népek, és a tábor tulajának van is egy gyanúsítottja.

Nem rengette meg a világot ez a film, az biztos. A szereplők azóta csak Zs mínuszos filmekben szerepeltek és javarészt maradtak műfajon belül. Az író-rendező úriember nem készített más filmet, egy 2008.-as folytatást leszámítva, amit moziban be se mutattak. Ezek vagy ennek ellenére, bizton állíthatom a legjobb slasherek között van a helye és méltán szokás kultfilmként emlegetni! A negyedik és ötödik filmet én nem veszem figyelembe, mert semmiféle pozitívumot nem tudnék mondani róluk, úgyhogy maradjunk abban, hogy ez egy trilógia. Még jobban is hangzik!

Közel sem hibátlan a film, de egy 350 ezer dolláros, nyolcvanas évek elején készült gyilkolászós film esetében fel sem merülhet különösebb igény a minőségre. A rendező, a színészek, konkrétan szinte az egész stáb amatőr. Ennek ellenére, egy nagyon hangulatos, túlzások nélküli, de kellően beteg képfolyamot sikerült celluloidra rögzíteniük!

Bár tagadhatatlan, hogy az ötlet egy az egyben a Péntek 13.-ból lett lenyúlva, még az is, hogy végig csak a gyilkos kezét látjuk, de azt le kell szögezni, hogy sokkal földhöz ragadtabban lett megoldva és ez igaz mind a három részre. Itt nem fog senki kimászni egy tóból, meg baltával a fejében rohangálni. A folytatások pedig szerintem a Sikoly elő futárai, mivel rengeteg az ironikus utalgatás egyéb horror művekre és a nyolcvanas évek nagy film sikereire.

A nyári táboros életérzés remekül el lett találva, itt van minden sablon figura, ami csak szemnek, s szájnak ingere: megrögzött bajkeverők, falkavezér lányok és az ő sleppjük, csendes, háttérbe húzódó gyerekek, állandóan szivarozó vén tábor tulaj, kigyúrt, de igen buta táborvezető, és még egy kis tínédzser lámúr is belefér az alig másfél órába.

A történet remek. Egy pillanatnyi üresjáratot sem fedeztem fel miközben néztem, feszes a tempó. És ha valaki figyel a részletekre is, mint a has kilógatós (férfi)póló, műbajuszos rendőr, a póktestű lány arcjátéka és testbeszéde, akkor ezek az apróságok extra szórakozást nyújtanak!

SC.png

A hangulat nekem (majdnem) mindennél jobban számít egy filmnél! Ha a hangulat rendben van, az mérhetetlenül sokat tud dobni az összképen, és ebből a szempontból, itt bizony panaszra nincs semmi ok. Egyszerre tud bájos, rémisztő és roppant beteg lenni egyszerre.

A film végére pedig még dobtak egy akkora csavart, ami a Hatodik érzék és a Más Világ arculcsapásaival egyenértékű! A horror.about.com-on az ötödik a legnagyobb fordulattal véget érő filmek listáján, ahol a harmadik helyen nem más, mint a Fűrész található.

Aki szereti a béna nyolcvanas évek fílinget némi vérrel keveredve annak kihagyhatatlan, sőt kötelező!

SCPL.jpg

7/10

IMDb

 

 

 

FIGYELEM! AKI NEM NÉZTE MEG AZ ELSŐ FILMET, AZ NE OLVASSA TOVÁBB, MERT RONTHAT A FILMÉLMÉNYEN ! 

SPOILER ALERT!!! 

 

 

 

 

 


lisa simpson.jpg 

 

 

 

 

 SC2.png

 

 

Sleepaway Camp II.: Unhappy Campers (1988)

Írta: Fritz Gordon

Rendezte: Michael A. Simpson

Sztori: Angela több évnyi kényszerkezelés és átalakító műtét után újra szabadlábon van. Munkát kap egy táborban, ahol persze senki nem sejti, hogy ki is ő valójában. Megkezdi a tábor erkölcsi megtisztítását, és jaj, a paráznáknak és mocskos szájúaknak!

A második és harmadik film teljesen más irányba indult el, mint az első. Minkét részt a Gordon-Simpson páros készítette. Jóval nagyobb hangsúlyt fektettek a "humorra" és Angela erkölcsi alapokon válogatja áldozatait. Ja, és sokkal több a meztelenkedés. Egyszóval, ez egy szatirikus slasher vígjáték.

Felissa Rose, aki eredetileg játszotta Angelát, éppen főiskolás volt, amikor neki láttak a második résznek, így ő sajnos nem tért vissza. Ezúttal, Bruce Springsteen (igen, az énekes) húga Pamela bújt a zakkant "leányzó" bőrébe.

Angela már kislány korában is nagyon változatosan tette el láb alól az embereket, kreativitása itt sem hagyja cserben. Majd' minden gyilkosság egyben egy geg is, ezért érdemes eredeti nyelven megnézni a filmet, mert így ütnek a legjobban a poénok. Ilyen mondat remekek hangoznak el, mint:"You've been a shitty friend and a shitty camper!". Ha jól számoltam 19 fiatal nem tér haza a nyár végeztével.

Majd' az összes komolyabb pszichopata gyilkost megidézik a filmben: Freddy Kruegert (Rémálom az Elm utcában), Jason Voorheest (Péntek 13.) és Bőrpofát (Texasi láncfűrészes), előkerül a hoki maszk, Freddy pengés kesztyűje és természetesen a láncfűrész is.

Bakik és gagyiság tucat szám, az ember arcáról nem tűnik el a mosoly. A nagy kedvenc: T.C. hullája még az előtt látható, hogy ténylegesen meghalna. Az, hogy a film nyáron játszódik, de a fák levelei, már meg vannak barnulva, ez után már nem is tűnik annyira vészesnek.

Ebben a részben még van némi ötletesség, és érdekes, hogy Angie miként éli a húszas éveit. Az áldozatok nagyjából bemutatásra kerülnek, nem csak meghalnak.

A folytatásoknak már nem jár ugyan a "kult" jelző, de a maguk nemében kiváló szórakozást nyújtanak.

6,3/10

IMDb 

 SC3.png

Sleepaway Camp III.: Teenage Wasteland (1989)

Írta: Fritz Gordon

Rendezte: Michael A. Simpson

Sztori: Camp Arawak újra benépesül, ezúttal problémás fiatalokat vegyítenek jómódúakkal, mintegy szociológiai kísérlet gyanánt. Természetesen Angela is felbukkan köztük és nem tagadja meg önmagát.

Az első pár percet leszámítva az egész film ugyanott játszódik, mint az első, a díszletek is ugyanazok, mert egyszerre forgatták le a két részt.

Vérbeli slasher módjára 50 mp telik el a filmből, míg felbukkan az első cici és csak 2 és fél perc az első halálig. Összesen 16-an maradnak örökre a táborban és környékén kísérteni. Továbbra is béna poén áradattal kenegetik a lelki sebeket, amiket az érzékenyebb embereknek az erőszak okozhat.

Sajnos a sztori gyenge, a szereplők alapból idegesítőek és nem csak Angela szemét szúrják. A gyilkosságokat leszámítva nincs semmi extra a filmben, amit az előző részek adni tudtak. Olyan mintha a kivágott erőszakos jeleneteket fércelték volna össze, csak hogy ne kerüljenek a kukába.

Erőtlenre sikeredett, belesüpped a tucat slasher-mocsok tengerébe, és észre sem veszi magát! Kár érte.

A film egyik nagy poénja: 

Nappal - Külső - Tóparti stég

Angela és két srác pecáznak a tónál.
Angelának kapása van.
Csalódottan veszi tudomásul, hogy csak egy hoki maszk (Jason Voorhees maszk, amit tavaly viselt) akadt a horgára.

Angela
Mennyi szemetet dobálnak bele a tóba... 

1#Srác 
Milyen nap is van ma?

2#Srác
Szombat, 14.-e. 

Nekem ütött!

Egyszerűen nem tudnak kifogyni az ötletekből, ami a gyilkos eszközöket illeti, a petárdától a zászlórúdon át, a fűnyíróig minden halálossá válik, amihez a "hősnő" csak hozzá ér! 

Odáig merészkednek, hogy Angela még rappel is, ez borzalmas és még állati gáz is:

 

És végül az alcímet ihlető zenemű:

5,2/10

IMDb

Összességében Angela Baker soha nem lett akkora jelenség, mint mondjuk Jason Voorhees vagy Freddy Krueger, de a pszichopata gyilkosok panteonjában azért neki is jár legalább egy sarok!

Az első rész vitathatatlan klasszikus, a második egy kellemes folytatás, a harmadik pedig tucat retek, de nézhető.

Annak ellenére, hogy nem túl ismert filmekről van szó kb. egy óra alatt "beszerezhetőek", és magyar felirat is van hozzájuk!
Úgyhogy hajrá mindenki! 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika horror sleepaway camp

A bejegyzés trackback címe:

https://filmcompass.blog.hu/api/trackback/id/tr144318863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása